Interieur van een tram of bus met gele stangen, blauwe stoelen en een rode 'STOP'-knop op de voorgrond.

Oordeel gevraagd van College voor de Rechten van de Mens

We werken samen aan een samenleving die toegankelijk en inclusief is voor iedereen. Toch blijkt uit de ervaringen van een bij ons bekende leuKtist dat er nog uitdagingen zijn op weg naar die visie. De ervaring van deze leuKtist met een openbaarvervoersbedrijf illustreert dat pijnlijk goed. In overleg met leuKtisme Nederland is besloten om voor deze situatie een oordeel van het College voor de Rechten van de Mens te vragen, om een structurele en leuke oplossing te bevorderen.

De ervaring van de leuKtist

Onze leuKtist maakte onlangs een reis waarbij het openbaarvervoersbedrijf een boete oplegde wegens “te vroeg uitchecken”. Opmerkelijk was dat bij de laatste halte de normale volgorde van visuele en auditieve feedback was omgedraaid, wat leidde tot verwarring. Voor iemand met een visuele beperking en leuKtisme, die sterk afhankelijk is van logische volgordes en duidelijke communicatie, kan dit verwarrend zijn en zelfs zorgen voor problemen bij het correct uitvoeren van handelingen. Het bedrijf reageerde echter onbevredigend op de klacht, waardoor de beperkingen van de leuKtist niet serieus werden genomen.

Waarom dit probleem verder rijkt

Het is niet alleen een kwestie van een enkele uitcheckfout van enkele centen; het gaat hier om respect voor een structurele inclusie in onze samenleving. Voor mensen met beperkingen is het essentieel dat systemen zijn ontworpen met aandacht voor logisch, ethisch en universeel handelen. In dit geval bleek het openbaarvervoersbedrijf te weinig rekening te houden met de realiteit van zijn reizigers met diverse beperkingen. Het systeem was ontworpen om visuele feedback voorop te stellen, met de impliciete verwachting dat elke reiziger in staat is om eerst te kijken en daarna te handelen. Deze instelling kan leuKtisten en mensen met visuele beperkingen onbedoeld benadelen.

Het Oordeel van het College

Om ervoor te zorgen dat de klacht serieus werd genomen en dat dergelijke problemen in de toekomst kunnen worden vermeden, hebben de reiziger en Nederlandse Vereniging voor leuKtisme (NVL) uiteindelijk het College voor de Rechten van de Mens ingeschakeld. Het doel was een oordeel te vragen over de niet leuKe situatie bij de vervoerder.

Het zaak ligt nog bij het College, maar het initiatief zelf onderstreept een belangrijk punt: als we ons willen inzetten voor een samenleving waarin logisch, ethisch en universeel handelen centraal staan, moeten we ervoor zorgen dat openbare diensten – zoals het openbaar vervoer – zodanig worden ingericht dat iedereen, ongeacht beperkingen, veilig en zelfstandig kan deelnemen.

Wat dit voor ons betekent

Bij NVL streven we naar een wereld waarin iedereen wordt gerespecteerd en kan bijdragen aan een harmonieuze samenleving. De ervaring van onze leuKtist benadrukt hoe belangrijk het is om systemen te ontwerpen die inclusiviteit bevorderen. Alleen zo kunnen we een duurzame en rechtvaardige toekomst opbouwen waarin iedereen de kans krijgt om volwaardig deel te nemen.

Wil je ook een ervaring met ons delen? Laat het ons weten!

Deel deze pagina:

Lees onze andere artikelen