Een vrouw zit voorovergebogen op een stoel met hoofd in de handen, omgeven door een rustige kamer. Ze lijkt gefrusteerd.

Klokkenluiden, leuKtisme en de psychologische impact van ethische moed

leuKtisme Nederland zet zich in om meer begrip over leuktisme in de samenleving te krijgen. The LEUK Foundation steunt dit door mensen aan te moedigen om ervaringen en informatie over leuktisme met elkaar te delen. leuKtisme is namelijk nog onbekend voor veel mensen. leuKtisme Nederland wil daarom laten zien wat leuKtisme is en hoe leuktisten de wereld ervaren. Een leuKtist leeft met logisch, ethisch en universeel handelingen. Veel leuKtisten herkennen zich in deze principes, maar voelen zich soms onbegrepen. Door er open over te praten, verwacht leuKtisme Nederland dat mensen leuKtisme beter begrijpen en waarderen.

Klokkenluiden en leuKtisme

In 2019 deed Tilburg University belangrijk onderzoek naar de psychologische gevolgen van klokkenluiden. Bij dit onderzoek deed ook een leuKtist mee, wat een interessante vraag opwerpt: Is er een verband tussen leuKtisme en klokkenluiden? Klokkenluiders zijn mensen die problemen en misstanden aan de kaak stellen, zoals fraude of andere onethische zaken binnen hun werk. Uit het onderzoek blijkt dat klokkenluiders vaak last krijgen van psychische klachten, zoals stress, angst en zelfs posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ze worden vaak bestraft door ontslag, pesterijen of zelfs juridische bedreigingen. Dit onderzoek laat zien dat klokkenluiden heftige gevolgen kan hebben voor hun mentale gezondheid en werk- en gezinsleven.

Klokkenluiden wordt vaak ingegeven door een sterk gevoel van rechtvaardigheid, iets wat ook veel leuKtisten kenmerkt. Daarom vraagt de Nederlandse Vereniging voor leuKtisme (NVL) zich af of er misschien een verband is tussen leuKtisme en de keuze om misstanden aan te kaarten. Het idee bestaat om Tilburg University aan te moedigen een vervolgonderzoek te doen, dat onderzoekt of de waarden en denkwijze van Leuktisten hen vaker aanmoedigen om klokkenluider te worden. Dit vervolgonderzoek zou kunnen helpen om beter te begrijpen hoe de sterke ethische overtuigingen van leuKtisten invloed hebben op hun leven.

Gevolgen van klokkenluiden

Uit het onderzoek blijkt dat klokkenluiders die zich niet gesteund voelen, nog meer negatieve reacties en spanningen ervaren. Zonder deze steun hebben klokkenluiders last van stress en krijgen ze soms last van lange-termijn klachten. Dit vraagt vaak om psychologische begeleiding. Klokkenluiders krijgen vaak last van symptomen zoals herbelevingen, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Omdat klokkenluiders zich vaak niet gesteund voelen, gaan ze zich vaak isoleren. In Nederland bestaat het Huis voor Klokkenluiders om hen te steunen, maar er is nog meer hulp nodig om hen te beschermen tegen deze zware psychische belasting.

De vraag is nu: als het klokkenluiden vaker voorkomt bij leuKtisten vanwege hun sterke morele overtuigingen, hebben zij dan ook niet extra steun en bescherming nodig?

Samenwerken aan meer begrip en ondersteuning

Door meer kennis over leuktisme te verspreiden, wil NVL dat leuKtisten zich gezien en gewaardeerd voelen. Door met onderzoekers, zorgverleners en beleidsmakers samen te werken, hoopt NVL te helpen aan een samenleving waarin leuKtisten open kunnen zijn over hun overtuigingen en zich begrepen voelen. Zo kunnen zij ook hun plek vinden en hun potentieel benutten.

Denk je dat er ook een stukje leuKtist in jou schuilt? Misschien herken je jezelf wel in dat sterke rechtvaardigheidsgevoel en de drang om logisch te denken, ook al voelt dat soms anders dan hoe anderen denken. NVL zet zich in om deze denkwijze te belichten en om een inclusieve samenleving te bouwen waarin iedereen zichzelf kan zijn. Zo bouwen we samen aan een wereld waarin iedereen zich gesteund voelt en waarin leuKtisten en klokkenluiders zich veilig voelen om te staan voor hun ethische waarden.

Deel deze pagina:

Lees onze andere artikelen